26 maja, 2013

Intervju meseca maja 2013 – ZDRAVKO ŠKRBIŠ – delavski direktor SŽ VIT d.o.o

V mesecu maju praznujemo največje praznovanje socialnih dosežkov mednarodnega delavskega gibanja. Praznik dela, ki je bolj znan tudi kot prvi maj je mednarodni praznik delavstva, ki ga 1. maja vsako leto praznujejo v večini držav sveta. Prav zaradi praznovanja delavskega praznika smo administratorji spletne strani SVP Slovenije povabili k razgovoru delavskega direktorja družbe SŽ VIT d.o.o. g. Zdravka Škrbiša.

G. direktor, kako bi se bralcem spletne strani SVPS na kratko predstavili?

Sem Zdravko Skrbiš, star sem 49 let, poročen, oče 20 letne hčerke in živim v Mariboru. Trenutno opravljam funkcijo delavskega direktorja v družbi SŽ VIT d.o.o..

V današnjem času je obeleževanje prvega maja še vedno močno povezano z velikimi zborovanji ali protesti delavcev po mnogih mestih celotnega sveta, navadno pa jih organizirajo delavske organizacije, kakršne so sindikati. Splošno mnenje zaposlenih v HSŽ je , da je za delavske pravice kar dobro poskrbljeno, kakšno je vaše mnenje o pridobljenih delavskih pravicah delavcev zaposlenih v HSŽ?

Praznik prvi Maj je zame veliki praznik in prav je, da ga praznujemo. Delavskih pravic pa ni nikoli preveč in se je za njih potrebno vedno boriti. Je pa ena resnica, ki jo naš prijatelj, eden od naših največjih sindikalistov večkrat pove, da je brez vezna dobra kolektivna pogodba brez dobrega podjetja in obratno, saj nam ne pomaga dobro napisana kolektivna pogodba , če je ne moremo uresničevati.

Kot delavski direktor zastopate delavske interese, odgovoren ste za kadrovska in soci¬alna vprašanja. Zanima nas, kako je sestavljen vaš delovni dan?

Moj delaven dan je zelo raznolik , saj sem že na začetku omenil, da sem iz Maribora, zato veliko časa preživim v avtomobilu. Pot na delo je relativno dolga in mi vzame kar precej časa, poleg tega pa je moj dan razpet med delom v sindikatu in podjetjem. Prisoten moram biti na sindikalni, kakor tudi na delodajalski strani, tako da lahko marsikatero stvar uskladimo preden pride do problemov, saj si problemov oziroma konfliktov v podjetju nihče ne želi.

Po zakonu o sodelovanju delavcev pri upravljanju (ZSDU) ima družba, kjer je zaposlenih več kot 500 delavcev, delavskega direktorja, ki ga predlaga svet delavcev.Po podatkih iz meseca decembra 2012 je število zaposlenih v družbi VIT d.o.o. 2257 delavcev, kar nas uvršča med največje družbe v sistemu HSŽ. Ali je število zaposlenih v posamezni družbi pomemben dejavnik pri zagotavljanju delavskih pravic?

Res je, da je v SŽ VIT d.o.o. kar veliko število zaposlenih, kar pa ne predstavlja nikakršen problem v smislu zagotavljanja delavskih pravice vsakega posameznika. Vsak posameznik ima zagotovljene enake pravice, ki so zapisane v delovno pravni zakonodaji oziroma v kolektivni pogodbi, seveda pa so na drugi strani tudi delovne obveznosti, ki jih je potrebno izvajati. Pravice in obveznosti gredo v našem podjetju z roko v roki, kar je tudi najbolj prav.

Kot delavski direktor ste tudi član uprave?

Seveda, kot delavski direktor sem tudi član uprave, kar je marsikdaj zelo koristno. Večino nepravilnosti poizkušam reševati že na kolegijih, kjer lahko v primeru nestrinjanja z nekaterimi odločitvami oddam svoj glas proti. Za reševanje problemov je potrebno najti optimalne rešitve, kjer sta na koncu obe strani zadovoljni, kar pa ni vedno lahko.

Kako poteka sodelovanje delavskega direktorja z svetom delavcev in sindikati SŽ VIT d.o.o.?

Zanimivo vprašanje, na katerega lahko podam samo svoj del odgovora. Sodelovanje delavskega direktorja z socialnimi partnerji in s tem mislim tako na sindikate, kot na svet delavcev SŽ VIT d.o.o. poteka po mojem mnenje zelo dobro. Želim si, da je tudi njihovo mnenje enako, saj je prav dobro sodelovanje vseh ključ do uspeha v družbi.

Podjetje SŽ – Vleka in tehnika svojim partnerjem nudi storitve vleke vlakov, vzdrževanja železniških vozil in tehnično vagonske dejavnosti. Kot vam je poznano SVP Slovenije zastopa interese članstva predvsem v TVD, deloma tudi v vzdrževanju, zato nas zanima, kakšno je vaše mnenje o vlogi TVD v družbi SŽ VIT d.o.o.?

V svoji dolgoletni sindikalni karieri (od leta 1996 ) sem vedno zagovarjal združevanje različnih dejavnosti zato sem srečen, da se je to končno zgodilo. Podjetje, ki nudi strankam prevoz, kompletno vzdrževanje in popoln nadzor je zadetek v polno. Sinergijski učinki tako različnih dejavnosti se lahko pokažejo le, če delujemo pod isto streho, kar se je na srečo zgodilo. Seveda bomo morali svoj del posla opraviti vzorno, tako da bodo stranke z našimi storitvami zadovoljne.

Ali se vam zdi ideja o nadomeščanju potrebnega kadra predvsem znotraj same dejavnosti vzdrževanja, Vleke in TVD- ja dobra?

Lahko vam odgovorim, da je nadomeščanje potrebnega kadra v sami družbi znotraj dejavnosti odlična ideja, predvsem pa je zelo koristna za družbo v kateri smo zaposleni. Kader, ki z leti pridobi potrebno osnovno znanje v svojem poklicu se lahko z dodatnim izobraževanjem brez večjih pretresov prerazporedi na drugo delovno mesto. Na tak način ima vsak zaposleni delavec možnost napredovanja, delodajalec pa pridobi visoko motiviranega delavca, kar se mora poznati pri rezultatih družbe. Kjer se izvršijo prerazporeditve pa je potrebno najti ustrezne zamenjave, seveda če je to potrebno.

S čim se ukvarja delavski direktor v svojem prostem času?

Če je le čas, se v svojem prostem času ukvarjam predvsem z rekreacijo, saj sem bil v svoji mladosti športnik.

Ali drži informacija, da ste bili v svoji mladosti aktiven rokometaš?

Res je, že kot mladenič sem se v svojem okolju ukvarjal z igranjem rokometa, poleg tega imam narejen tudi izpit za trenerja rokometa. Mogoče mi bo nekoč prišel prav, nikoli se ne ve.

Kje boste praznovali 1. maj, praznik dela vseh delavcev?

Za prvi maj se odpravljam na krajši izlet na Poljsko , Češko in Slovaško. Malo si grem napolniti baterije.

Pogovor sestavil in zapisal: Robert Müllner