Close

27 maja, 2018

Praznovanje 20 letnice reprezentativnosti SVPS

Maj 2018 – praznovanje 20 letnice reprezentativnosti SVPS
Spoštovani bralci spletne rubrike

20.04.2018 je Sindikat vozovnih preglednikov Slovenije praznoval 20. obletnico pridobitve reprezentativnosti. Sindikat je bil ustanovljen leta 1989 z namenom zagotavljanja socialnih pravic širšega območja dejavnosti TVD. Idejo o ustanovitvi sindikata je na začetku leta 1989 podala peščica entuziastov z legendarnim Avdom Mešić na čelu. Iz tistih skromnih začetkov so nastali prvi koraki k organizaciji sindikata na republiški ravni. Sindikat SVP Slovenije in Istre je bil ustanovljen 15.09.1989 in se je v tej obliki priključil Sindikatu delavcev železniške dejavnosti Slovenije, ki je združeval različne profile delavcev v ŽG Ljubljana. Klub temu, da smo imeli svoj sindikat je bila vedno prisotna želja po poklicni reprezentativnosti in samostojnem delovanju. Zato so delegati Skupščine soglasno sprejeli sklep, da z 31.03.1998 nepreklicno izstopamo iz združenja SDŽDS. Kmalu se je zgodil 20.04.1998, ko smo dobili odločbo o reprezentativnosti. Odprlo se je drugo poglavje nove knjige. Skratka, postali smo sindikat, ki smo ga od ustanovitve sanjali. 20. april. 1998 je datum, ki ga uradno obeležujemo kot datum novega začetka samostojne poti SVPS. Več o celotni zgodovini si lahko preberete v kronologiji, v kateri avtor Robert Mullner opiše podrobnosti in je objavljena na naši spletni strani.
20 let reprezentativnosti sindikata je spoštovanja vreden dogodek, ki se ga ne bi sramoval marsikateri sindikat, zato smo ga primerno obeležili.

V SVPS smo se odločili, da poleg redne letne skupščine, obeležimo obletnico tudi s svečano skupščino, na kateri obudimo spomine na čas in ljudi, ki so s svojim naprednim načinom razmišljanja pomagali ustanoviti sindikat, ki pokriva širše območje TVD in se jim primerno zahvalimo. Prireditev je povezoval Miran Mullner.

Slavnostni nagovor je pripadel predsedniku SVPS g. Dejanu Žoleku, ki je nagovor začel prav s spominom na ustanovitelja in predsednika SVPS g. Avda Mešiča, ki nas je po dolgoletni zahrbtni bolezni leta 2017 zapustil. S pozdravil je začel pri novi delavski direktorici SŽ d.o.o. Nini Avbelj Lekić in ji ob tej priložnosti zaželel veliko delovnih uspehov na novem delovnem mestu. Nadaljeval je s pozdravom direktorju SŽ VIT d.o.o. g. Dušanu Žičkarju, ter namestniku direktorja SŽ VIT d.o.o. Vladimirju Bezjaku. Za udeležbo na prireditvi se je iskreno zahvalil županu občine Podčetrtek g. Petru Misiji, predsedniku SD KPD Silvu Berdajsu, delavskemu direktorju SŽ VIT d.o.o. Zdravku Škrbišu, prav tako predsednikom reprezentativnih sindikatov SŽ. Na prireditvi so bili prisotni, Zlatko Ratej, Milorad Šljivić, Jože Pavšek, predsednik SZS Alternative in SD SŽ VIT d.o.o. Zdenko Lorber, sekretar SD KPD Leon Didić, koordinator SŽ VIT d.o.o. Drago Seizovič in Igor Recek. Predsednik je prisrčno pozdravil vse delegate Skupščine, predsednike in člane odborov in komisij, člana predsedstva SVPS. Opravičil je odsotnost generalnega direktorja g. Dušana Mesa, ki je ravno v v času trajanja slavnostne skupščine podpisoval pogodbo o nakupu novih potniških vlakov. Po slavnostnem nagovoru je besedo prepustil sekretarju SVPS Robert Müllnerju, ki je prav za to priložnost pripravil kratko in nadvse zanimivo predstavitev delovanja SVPS skozi zgodovino.

Sledila je podelitev svečanih plaket iz rok predsednika SVPS. Prejemniki svečanih plaket so:
-Ibrahim Šišič (dolgoletni član in aktivni sindikalist, v zadnjem obdobju predsednik Statutarne komisije, v času stavke leta 1997 eden od najbolj izpostavljenih članov SVPS),

  • Stanislav Karfik ( dolgoletni sindikalni zaupnik SE Celje, član različnih odborov in komisij SVPS), upokojenec.
  • Lado Vrečer ( upokojeni VP PM Jesenice, dolgoletni aktivni član SVPS, sindikalni zaupnik SE Jesenice, dolga leta predsednik Statutarne komisije),
  • Sindikat strojevodij Slovenije – za dolgoletno medsebojno sodelovanje. (medsebojno sodelovanje obeh sindikatih, ki delujeta pod okriljem SŽ VIT d.o.o. traja vse od podpisa Pogodbe o sodelovanju. Pogodba je bila podpisana s strani predsednika SVPS g. Avda Mešića in takratnega predsednika SSSLO g. Draga Toreja 21.04.2004).

V nadaljevanju je prav tako iz rok predsednika SVPS sledila podelitev jubilejnih ur. S tem se je uradni del slavnostne skupščine zaključil. Za kulturni program je poskrbela skupine Šani Šeni iz Podčetrtka.
Več fotografij je na voljo na naši spletni strani v rubriki Galerija.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja