Close

27 aprila, 2017

Intervju meseca aprila 2017 – Danijel Pirc – delegat Skupščine SVPS

Intervju meseca aprila 2017
INTERVJU MESECA APRILA 2017- Danijel Pirc, delegat Skupščine SVPS

Spoštovani bralci spletne rubrike
V mesecu aprilu bo na naša vprašanja odgovarjal delegat Skupščine SVPS g. Danijel Pirc. K pogovoru ga je povabil Niko Jerič, predsedniku Odbora za GZPK, ki je bil gost spletne rubrike v mesecu marcu. Oba prihajata iz območja tovorne postaje Tezno, ki poleg postaje Celje Čret velja za največjo tovorno postajo na Štajerskem. In ker se je štafetna palica pogovora po dolgem času ponovno preselila na to čudovito severozahodno pokrajino Slovenije, bomo izkoristili prisotnost g. Danijela, da nam bolj podrobno predstavi dela in naloge delavcev SŽ VIT d.o.o. službe za TVD območja Maribor. Zanimalo nas je, kako so pregledniki vagonov na Štajerskem organizirani, kako poteka njihovo vsakdanje delo, kakšne so posebnosti pri opravljanju del in nalog TVD. Kakšen je sindikalni utrip v obeh sindikalnih enotah Tezno in Maribor-Hodoš, ter ali je zadovoljen z napori Sindikata vozovnih preglednikov Slovenije, da se delavcem izbori čim boljše materialne in socialne pogoje za opravljanje svoje osnovne dejavnosti.

Zdravo Danijel, hvala ker si se odzval na povabilo g. Jeriča za sodelovanje v naši spletni rubriki. Za začetek pogovora ti prepuščamo besedo in te naprošam, da se nam kar sam predstaviš?

Na začetku prav lep pozdrav vsem bralcem spletne rubrike mesečni gost in seveda zahvala Niku za predano štafetno palico. Železničar je bil že moj dedek, potem tudi oče . Sam sem začel delati leta 2006 kot vzdrževalec na postaji Maribor. Leta 2008 pa sem opravil šolo za preglednika vagonov in od takrat sem večino časa na pregledovalnem mestu Tezno.

Že v uvodu smo zapisali, da bi bilo za bralce spletne rubrike zanimivo, kako je organizirana služba za TVD na območju centra Maribor. Kako bi z svojimi besedami opisal organizacijsko shemo območja, ki ga kot delavec SŽ VIT d.o.o. službe za TVD pokrivaš?

Služba za TVD območja Maribor pokriva praktično celoten severovzhodni del Slovenije, od Špilja, Maribora, Tezna, do Hodoša. Opravljamo tudi intervencije v Čakovcu, Kidričevem, Pragerskem, Hočah in še kje na odprti progi v tem delu Slovenije. Odvisno od postaje opravljamo zavorne preizkuse, tehnične preglede, predajamo in prevzemamo vlake, opravljamo manjša popravila v vlaku, večja pa opravi delavnica v Teznem, prevzemamo IP pošiljke, pred ogrevamo potniške vagon in še bi lahko našteval. Skratka, dela nam ne primanjkuje tako, da nam bi prišel prav še kakšen izvršilni delavec.

Verjetno je tista osnovna razdelitev najprej na tovorni in potniški segment, pri tovornem delu pa je razdelitev na pregledovalna mesta z direktno in indirektno primopredajo vlakov z tujimi in domačim železniškim operaterjem. Direktno predajo vlakov v tovornem segmentu opravljate na mejah, indirektno pa na tovorni postaji Tezno Sever in Tezno Jug. Kakšna je osnovna razlika pri opravljanju del in nalog TVD na meji, oziroma v notranjosti države?

Se pravi, ko govorimo o vlakih na zaupanje, se pri vlakih na meji opravi skrajšani zavorni preizkus, na postaji Tezno pa tehnični pregled. Na vlakih na nezaupanje se na meji opravi tehnični pregled in zavorni preizkus A. Na PM Mariboru delajo pregledniki vagonov tudi storitve za potniški promet.

V zadnjih letih se trend ukinjanja pregledovalnih mest TVD nadaljuje in prav na vašem koncu nimamo več direktne predaje vlakov z HŽ na pregledovalnem mestu Čakovec. Prav tako smo pustili delavcem tovornega promet, da opravljajo nekatere storitve namesto nas, kot na primer na PM Pragersko. Kakšno je vaše mnenje okoli opuščanja del in nalog TVD?

Vsekakor to ni dobro za našo službo in po mojem mnenju, tak način prevzemanja storitev slabi varnost v železniškem prometu. Mislim, da je samo TVD izvršilni železniški delavec dovolj usposobljen za naloge in dela, katera so predvidena za TVD službo.

Za posebnost tovorne postaje Tezno prav gotovo velja opravljanje tehničnih pregledov in popolnih zavornih preizkusov na oprtnem vlaku. Na kaj morajo biti pregledniki vagonov še posebej pozorni pri opravljanju del in nalog TVD na oprtnem vlaku?

Za tiste, ki ne vedo, je to vlak, na katerega se nalagajo kamioni, večina le teh prihaja iz Turčije. Najprej mora biti postavljen na pravo pozicijo na vagonu, potem pravilno zavarovan z zagozdami, spuščen, zaprta ogledala, odstranjena previsoka antena pa tudi sam kamion ne sme biti zvit. Včasih zna biti kar naporno pri komunikaciji, saj Turki ne razumejo slovensko, jaz pa ne govorim ravno tekoče turški jezik.

Svojo regijo zastopate kot izvoljeni delegat Skupščine SVPS, ki je po naših internih aktih najvišji organ sindikata? Ker bo v mesecu maju 2017 izvedena redna letna Skupščina SVPS nas zanima ali imate kakšne konkretne predloge in pobude, ki bi jih bilo smiselno predstaviti delegatom Skupščine SVPS v razpravo?

Za enkrat še nimam konkretnih predlogov, upam pa, da bomo našli kakšno pozitivno rešitev za hiško v Podčetrtku, ki nam je v preteklih letih dobro služila.

V SVPS pokrivamo območje regije Maribor z dvema sindikalnima enotama in sicer SE Tezno in SE Maribor–Hodoš. Zanima nas ali med sindikalnima enotama poteka sodelovanje in ali ste vključeni v kakšen večji skupni projekt?

Trenutno na našem koncu ne poteka kakšen večji skupni projekt obeh sindikalnih enot. Sicer pa mislim, da sodelovanje poteka kar dobro, pogrešam pa kakšno druženje med enotama, ker ga v zadnjem času praktično skoraj ni.

Štajerci veljate za zelo družabne ljudi, kar radi pokažete na zelo raznolik, simpatičen način. Za razliko od mnogih drugih regij se mi pri vas včasih zazdi, da ste resnično nekaj posebnega. Od kje prihaja ta spontanost in predvsem sposobnost, da vse zadeve obrnete na pozitivno?

Moj odgovor je sila preprost, takšni smo po naravi, to imamo v krvi, nekaj se skriva v zraku, nekaj pa tudi v kozarcu – včasih…. :)))

Mogoče se moj prijatelj Niko Jerič ne bo strinjal z trditvijo, da Ptujsko kurentovanje, Mariborski Lent, tekmovanje za Zlato lisico na Pohorju in ostale velike Štajerske prireditve v zadnjem času dobivajo veliko konkurenco v velikih ljudskih slavjih, ki jih Štajerci z velikim ponosom priredijo športnim šampionom, kot so Tina, Ilka, NK Maribor ali pa g. Flisar in g. Kline po velikih neponovljivih športnih uspehih. Kakšen je vaš komentar na to mojo trditev?

Bi rekel, da je tako tudi najbolj prav in spodobi se, da se pozdravi naše velike šampione. Oni nam v naša življenja prinašajo toliko lepih trenutkov, veliko veselja in adrelina. Vem pa, da bo vsak Ptujčan rekel, da ga ni prek kurentovanja na Ptuju.

In za konec najinega pogovora bi vas rad vprašal, s čim si zapolnite svoj prosti čas, ko niste v službi?

Hmmm, kaj dosti mi ga ne ostaja, glede na to, da imam 6 let stare dvojčke. Dosti otroškega igranja, za vikend kakšni izleti, najbolj pa uživam na morju, tako da bi se kar preselil nekam na obalo….

Danijel, hvala da ste si vzeli svoj prosti čas za naš spletni pogovor. Tako, kot vsem ostalim gostom rubrike ponujamo na razpolago, da v zadnjem vprašanju izberete naslednjega gosta, ki bo objavljen v mesecu maju 2017. Kdo bo naslednji gost naše spletne rubrike v mesecu maju 2017?

Glede na to, da sva nekaj časa skupaj delala in da je z eno nogo in pol že v »penzjonu« naj bo naslednji gost Erhard Volf.

Lep pozdrav
Pogovor zapisal: Robert Müllner

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja