Close

27 novembra, 2016

Intervju meseca novembra 2016 – Jadran Stopar – SE Sežana Nova gorica

INTERVJU MESECA NOVEMBRA 2016- JADRAN STOPAR, VOZOVNI PREGLEDNIK TVD – SŽ VIT d.o.o. – PM SEŽANA

Spoštovani bralci spletne strani SVP Slovenije

Izvirno slovensko ime za november je listopad, hrvaško studeni, češko listopad, poljsko listopad in prekmursko andrejšček. November je enajsti mesec gregorijanskega koledarja, sicer pa je štel za deveti mesec po starem rimskem koledarju. Beseda novem namreč v latinščini pomeni devet. Že samo ime nam pove, da je to čas, ko se narava pripravlja na zimsko spanje in listje pada z dreves. November je mesec pomladi na južni polobli in jeseni na severni polobli. Veste, da se november konča na isti dan v tednu kot avgust? In v mesecu, ko listje že močno odpada in so gobe že skoraj pošle smo administratorji spletne strani pripravili pogovor z našim naslednjim gostom, vozovnim preglednikom na PM Sežana, g. Jadranom Stoparjem. Štafeto mu je predal Ibrahim Durmić, sicer zaposlen v SŽ VIT d.o.o. kjer opravlja dela in naloge vzdrževalca železniških naprav in tirnih vozil na TP Koper. Tudi Jadran je tako kot »durma« odličen nogometaš in vsestranski športnik, zato nas predaja štafete ni presenetila. Jadran je s svojim znanjem in izkušnjami močno pripomogel, da je ekipa SŽ VIT zasedla odlično drugo mesto na Evropskih poslovnih igrah v Cortini. Več o nogometu, službi in še o čem si lahko preberete v nadaljevanju.

Jadran lepo pozdravljen. Redni bralci naše rubrike že vedo, da je naše prvo vprašanje vedno isto. Kako in kdaj si prišel na železnico in kakšna je tvoja pot do danes?

Po odsluženju vojaškega roka leta 1989 sem se kot njihov štipendist zaposlil v Krasmetalu, vendar sem kmalu zaradi stečaja ostal brez zaposlitve. Primoran sem bil poiskati novo službo. Prošnje sem poslal na več naslovov in sprejet sem bil prav na vse. Odločitev je bila težka, vendar mi je bila železnica posebej pri srcu, saj je bil na železnici takrat zaposlen tudi moj oče. Najprej sem opravljal delo vzdrževalca-urejevalca na TVD v Kopru, potem še v Sežani in Novi Gorici. To delo sem opravljal do leta 2001, ko sem odšel v šolo za vozovnega preglednika in šolanje tudi uspešno zaključil. S tem poklicem sem zelo zadovoljen in ga z veseljem opravljam.

Poznam te že vrsto let in vem, da si vsestranski športnik, nabiralec gob, vinogradnik in še marsikaj. Vendar bi sedaj želel predstaviti tudi tvojo zgodbo iz šole za preglednike. Bi pojasnil bralcem kako ti je bilo pri predmetu o zavorah in kdo je bila učiteljica, ki je takrat poučevala? Bi povedal kaj več o tej epizodi v tvojem življenju?

Pri pouku o zavorah je bilo zelo dobro, predmet me je veselil in zelo zanimal. Največ časa za učenje sem namenil prav predmetu o zavorah. Učiteljica je bila Ukmar Izza, ki je znala zelo dobro poučevati in jo ne bom nikoli pozabil. Pri njej sem bil odličen. Pa tudi izven šole sva bila velika prijatelja, večkrat sva šla skupaj na košarkaške tekme pa tudi na razne zabave. Želim ji veliko sreče v njenem življenju, prav tako njeni družini. Več ne povem, bi jo pa z veseljem še kdaj srečal, da bi ob kavi obujala spomine. Srečno Izza!

Kot sem že omenil si zelo aktiven športnik klub letom, ki jih nosiš. S čim se trenutno najraje ukvarjaš?

JA, meni šport pomeni zelo veliko saj se z njim ukvarjam že od malih nog, ko sem začel igrati nogomet. Bil sem zelo nadarjen nogometaš in tudi Slovenski reprezentant v vseh selekcijah razen članske. Imel sem možnost podpisati profesionalno pogodbo z NK Koper, vendar sem se prav v tistem času oženil in je vse skupaj splavalo po vodi. Ni mi žal, saj sem takrat dobil tako delo na železnici kot tudi sina Janija, ki je moje največje bogastvo.

Igral si tudi za zmagovalno ekipo SŽ VIT, ki je med podjetji aktualni državni prvak v malem nogometu. Mogoče nam zaupaš, kako so potekala tekmovanja na prvih poslovnih igrah v italijanski Cortini in še prej na regionalnem in državnem nivoju?

Igral sem in igram za zelo dobro ekipo SŽ VIT, sestavljeno iz zelo dobrih,pravih igralcev. Vsi smo nekoč bili aktivni nogometaši, ki so (smo) igrali v dobrih klubih. Igral sem tako na regionalnem kot državnem nivoju, kjer smo zasluženo zmagali. Žal sem bil v Cortini poškodovan in nisem mogel povsem pomagati ekipi. Same igre so potekale na zelo visokem nivoju in upam, da bomo naslednje leto v Belgiji pokazali, da smo iz pravega testa in skočili na vrh Evrope.

Tudi letos ste že v boju za primat v malem nogometu med podjetji. V kakšni fazi je trenutno tekmovanje na državnem nivoju?

Tudi letos smo postali državni prvaki na poslovnih igrah. Brez neke skromnosti lahko povem, da nimamo neke resne konkurence. Zato moramo, kot sem že prej omenil, postati Evropski prvaki v poslovnih igrah naslednje leto v Gentu v Belgiji. Upam, da nam bo delodajalec udeležbo omogočil in obenem spoznal vse poslovne priložnosti, ki se ob tem dogodku ponujajo. Moram pa poudariti, da je samo tekmovanje zelo dobro organizirano in bi ob tej priložnosti rad pohvalil organizatorje. Res sem zelo zadovoljen.

Pred kratkim smo v SE Sežana – Nova Gorica organizirali družabno – športno srečanje kjer si ponovno blestel. V obeh panogah , tako trowlingu in škrebah/škrovah si igral v finalu. V čem je skrivnost tvojih uspehov?

Tako je. Pred kratkim je bilo organizirano športno- družabno srečanje naše sindikalne enote, kjer sem osvojil prvo mesto v škrovah in drugo mesto v trowlingu, že tretje leto po vrsti. Priznam, da sem želel na prestol v trowlingu, vendar mi že tretjič ni uspelo. Kar se tiče škrov ((škreb) ponekod v Sloveniji ga imenujejo tudi prstomet http://www.slovenskenovice.si/time-out/prstomet-osvaja-slovenijo-sveta-za-zdaj-se-ne) pa moram povedati, da sva bila s sinom prvaka v Dalmaciji in sicer na Hvaru. V tej igri sem nepremagljiv že vrsto let. V vsakem športu je pomemben trening in trening. Za sprostitev sem se lotil vseh športov in z mojo vztrajnostjo tudi uspel, saj nikoli ne odneham.

Posvetiva se tudi samemu delu. V TVD DE Divača se že nekaj časa ukvarjamo z velikim pomanjkanjem IŽD. Kako ti gledaš na že kronično pomanjkanje kadra?

Pomanjkanje kadra je res velika težava, vendar mi delavci tu kaj dosti ne moremo spremeniti. Za to so na položajih drugi ljudje , ki lahko pripomorejo k izboljšanju. Upam, da to ne počno s figo v žepu.

Klub temu, da je delodajalec zagotavljal novo šolanje za vozovne preglednike se to ni zgodilo. Kaj meniš?

Nimam komentarja! Mogoče bo, človek mora vedno upat. Med sočutjem in sebičnostjo je velika razlika. Naj se nekateri bolj posvetijo pomenu besede sočutje in verjamem, da bo boljše.

Sindikat vozovnih preglednikov tudi sam že nekaj časa opozarja na alarmantno stanje na terenu. Dela na sindikalnem področju je veliko. Se na terenu občuti delo sindikata? Kako sam ocenjuješ delo sindikata?

Delo sindikata ocenjujem kot zelo dobro. Vem, da se člani, ki smo jih izvolili in nas zastopajo zelo trudijo v vseh pogledih. Želim vam veliko volje še naprej in dosti uspehov.

Sam trenutno opravljaš dela in naloge vozovnega preglednika na PM Sežana. V praksi to pomeni, da »pokrivaš« najmanj tri pregledovalna mesta. Kako poteka samo delo na teh mejnih postajah?

S kakšnimi problemi se srečuješ? Res je, delo vozovnega preglednika opravljam na treh pregledovalnih mestih in sicer v Sežani, Novi Gorici in na Opčinah. Delo poteka v preveč hitrem ritmu, kajti dela je vse več, preglednikov pa vse manj. Kar se tiče prevoznikov na FS pa nimam problemov, saj se z vsemi dobro razumem in korektno sodelujemo.

Imaš morda poleg športa še kakšen drugi hobi? Se v prostem času ukvarjaš še s čim?

Moj hobi je šport, vedno na prvem mestu, mogoče sem prej pozabil omeniti tek. Tek poleg nogometa obožujem. Z njim si napolnim baterije za vse ostalo. Ukvarjam se tudi z vinogradništvom in gozdarstvom, tega se ne morem znebiti, saj me spremlja že več kot dvajset let.

Pred zaključkom intervjuja imaš možnost svojim kolegom povedati kaj modrega. Kaj bi sporočil svojim kolegom?

Razumevanje, samo razumevanje.

In za konec se zadnje vprašanje, komu boš v mesecu decembru 2016 predal štafetno palico?

Štafetno palico bi predal mojemu sodelavcu in velikemu prijatelju Mutavčić Nikiforju. Vsestranskemu delavcu, takšnih res malo poznam. Vprašal bi ga kje je skrivnost, da je tako uspešen. Z veseljem čakam intervju z njim in upam, da bom v njem kaj več izvedel.

Lep pozdrav vsem in obilo uspehov in predvsem zdravja.

Zapisal: Egon Zevnik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja