Close

27 januarja, 2016

Intervju meseca januarja 2016 – Sakib Rekanović – SE Zalog

SAKIB REKANOVIĆ-ČLAN SVP SLOVENIJE PREGLEDNIK VAGONOV TP ZALOG

Spoštovani bralci rubrike mesečni intervju

Z mesecem januarjem 2016 stopamo v šesto sezono objavljanja mesečnih pogovorov z našimi cenjenimi gosti. Štafetna predaja gostov bo tudi v prvem mesecu v letu 2016 ostala v SE Zalog, saj bo prvi gost ankete g. Sakib Rekanović, preglednik vagonov TP Zalog. Sakib je dolgoletni zvesti član SVP Slovenije. K pogovoru ga je povabil nadzornik preglednikov vagonov Zdravko Savić, ki smo ga gostili v mesecu decembru 2015. Z veseljem se je odzval našemu povabilu in nam zaupal nekaj njegovih osebnih izkušenj, ki jih je pridobil kot preglednik vagonov. Seveda se nismo mogli izogniti vprašanju, ki je povezano z njegovim skorajšnjim odhodom v zasluženi pokoj. Pa tudi kako preživlja svoj prosti čas, ko nima službenih obveznosti. Sodelavci so nam zaupali, da je strasten nogometni zanesenjak. Skratka, v veliko veselje nam je, da je prvi gost v letu 2016 prav Sakib Rekanović, preglednik vagonov TP Zalog.

Čeprav smo pridobili kar nekaj zanimivih podatkov o vašem življenju se nam zdi vendarle bolj primerno, da se sami predstavite. Tisto prvo in sedaj že standardno vprašanje se glasi: Kje, kdaj in ( enkrat za spremembo še ) zakaj ste izbrali prav železnico za vašo poklicno življenjsko odločitev?

Najprej en lep pozdrav vsem članom in članicam SVPS in ostalim zaposlenim SŽ. Največji dejavnik za odločitev moje poklicne poti je bil ta, da prihajam iz družine železničarjev. To isto pot so izbrali moj oče in njegova dva brata. Vedno so mi pripovedovali o dogodkih na delovnem mestu. Skozi njihove pripovedi mi je bil poklic železničarja vedno bolj pri srcu. Nato sem se po končani osnovni šoli odločil za vpis v SŠ ŽEKŠ.

Vaši sodelavci so mi zaupali, da ste se nekaj časa spogledovali tudi s službo za Vleko vlakov?

Ker sem v SŠ bil štipendist Vleke vlakov, sem po končanem šolanju pričel delo v delavnici CD Moste kot kandidat za strojevodjo. Službo pomočnika strojevodje sem opravljal cca. 2 leti, nato sem se odločil za delo vozovnega preglednika.

Iz fotografije, ki mi jo je pred kratkim odstopil sodelavec iz Sežane je razvidno, da ste obiskovali ŽEKŠ davnega leta 1986. Kakšni so spomini na tisto noro generacijo, ki se je po uspešno opravljeni šoli razkropila po celostni takratni republiki?

Spomini na našo “noro” generacijo so še vedno živi. Bili smo ena najboljših generacij. Dobro smo se razumeli in uživali življenje. Lepo bi se bilo vrniti le za trenutek v tisto čudovito obdobje. Žal mi je, da nisem ohranil stike z vsemi. Nažalost so pa nekateri že pokojni.

Poleg vas so leta 1986 obiskovali šolo za preglednike vagonov tudi Vitomir Mikić, Petar Cvijanović, Nenad Perić, Božidar Ozmec, Milan Petek, Valter Grmek, Martin Ukmar, Josip Budak, Franko Mrzlić, Rudolf Mikolić,… Ker so vsi zgoraj našteti še danes zaposleni na TVD-ju me zanima ali se po vseh the letih morda kaj slišite?

Žal nas je življenje poslalo na različne poti in nismo ohranili stikov. Nekatere srečujem na službenih srečanjih, z dvema izmed njih pa smo še vedno sodelavci ( Mikič in Cvijanović ). En velik pozdrav za celotno generacijo.

Drugo leto bo okrogla obletnica vaše generacije, mogoče se pripravlja kakšno srečanje na ta račun?

Ker je minilo toliko let, bi bilo res lepo, če bi se organiziralo kakšno srečanje. S tem bi namignil g. Cvijanoviću naj organizira srečanje, saj mu gre to dobro od rok. Pripravljen pa sem tudi sam pomagati.

Glede na dejstvo, da se neizbežno približuje čas vašega slovesa od železnice me zanima ali bi se še enkrat odločili za poklic preglednika vagonov?

Po skoraj 30 letih dela, kot vozovni preglednik, bi se seveda še enkrat odločil za isti poklic. Delo je sicer zelo odgovorno ampak zanimivo. Imel sem priložnost delati z enkratnimi ljudmi, kateri niso bili samo moji sodelavci ampak tudi prijatelji. Vsem mladim nadebudnežem priporočam naj se odločijo za poklic vozovnega preglednika.

Ali nam lahko zaupate kakšno anekdoto iz vaše bogate poklicne poti preglednika vagonov TP Zalog?

Na samem začetku mojega dela kot vozovni preglednik, so imeli starejši pregledniki tradicijo, da se “pohecajo” z novimi sodelavci. Tako so mene poslali naj grem na tir 29 opraviti zavorni preizkus. Po prihodu na teren sem ugotovil, da tir 29 ne obstaja. Po vrnitvi v lokal so se vsi dodobra nasmejali na moj račun. Ta tradicija se nadaljuje še danes.

Leto 2015 je bilo s stališča ohranjanja oziroma pridobivanja delavskih pravic na SŽ izredno uspešno. Dobiček, ki smo ga s svojim delom ustvarili zaposleni delavci skupine smo sorazmerno razdelili tudi med zaposlene, pri tem smo aktivno sodelovali tudi v SVPS. Kako ocenjujete iz tega zornega kota delo našega sindikata?

Kot član SVPS sem zelo zadovoljen z njihovim delom in lepo bi bilo, da se tako delo tudi nadaljuje.

Kako gledate na odločitev G.O. SVP Slovenije, da se upokojenim železničarjem omogoči aktivno sodelovanje v SVP Slovenije?

Sama odločitev, da upokojeni železničarji aktivno sodelujejo v SVPS se mi zdi pravična, saj sem tudi sam eden izmed pobudnikov tega projekta.

Ali drži navedba vaših sodelavcev, da se ob prostem času najraje ukvarjate z rekreativnim igranjem nogometa?

Navedba sodelavcev drži. Z nogometom se ukvarjam že skoraj celo življenje. V Litiji sodelujem v veteranski ligi v malem nogometu na travi in dvorani. Dokler me noge služijo se bom ukvarjal z nogometom oziroma dokler mi žena dovoli.

Ali spadate v tisto kategorijo ljudi, ki komaj čakajo na odhod v pokoj?

Če sem čisto iskren pridejo dnevi, ko komaj čakam pokoj. Po drugi strani pa se zavedam, da mi bo zelo hudo, ko pride čas odhoda. Pogrešal bom vse povezano z mojim delom.

Imamo tudi informacijo, da se v svojem prostem času najraje posvetite vašim najmlajšim članom družine?

Res je. Svoj prosti čas preživljam s svojo enoletno vnukinjo. Ker pa sredi leta pričakujemo še dva vnuka, pa mi v pokoju res ne bo dolgčas.

Za konec našega pogovora vam dajemo možnost, da povabite k razgovoru naslednjega gosta, ki bo objavljen v mesecu februarju 2016. Komu predajate štafetno palico spletne rubrike?

Štafetno palico spletne rubrike predajam dolgoletnemu prijatelju in sodelavcu VP Novo Mesto g. Tomažič Janezu. Zahvaljujem se za povabilo k sodelovanju v vaši spletni rubriki.

Zapisal: Robert Mullner

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja