Close

1 aprila, 2011

Intervju meseca aprila 2011 – Albert Aleš – član SVPS

Na kratko se predstavite.

Na Slovenskih železnicah sem zaposlen od leta 2000 in od takrat sem posvečen delu vozovnega preglednika, lahko rečem da sem ista generacija kot ”Pendolino” saj je ravno takrat, ko sem se zaposlil na Slovenskih železnicah pričel voziti vlak ICS 310 tako imenovani Pendolino tako, da oba skupaj počasi nabirava kilometre po železnici. Zelo sem vesel, da sem dobil priložnost delati na železnici, saj je res nekaj posebnega.

Lahko na kratko opišete vaš delavnik.

Zato, ker spletno stran SVPS obiskujejo tudi naključni obiskovalci je prav da povem, da smo vozovni pregledniki predvsem prepoznavni po kladivu na dolgem ročaju, s katerim tolčemo po kolesih vagona in poslušamo tehnično brezhibnost posameznega kolesa in smo za tako delo tudi primerno usposobljeni.
Zaposlen sem na pregledovalnem mestu Maribor potniška na glavni železniški postaji Maribor. Delam v t.i. ruskem turnusu, tako da se moja dnevna izmena začne ob 06:30 in konča ob 18:30, nočna izmena pa se prične naslednji dan ob 18:30 in konča naslednje jutro ob 6:30. Delo vozovnega preglednika ni samo opravljanje tehničnih pregledov in zavornih preizkusov, ampak je zelo razgibano delo, saj potekajo komunikacija in delovni procesi med več službami in navsezadnje tudi z potniki ves dan.

Pred vami so novi časi saj boste ob prihajajoči reorganizaciji izgubili nekaj sodelavcev.

Prihajajo težki časi, saj je zaradi reorganizacije odšlo v pokoj, na čakanje ali v drugo organizacijsko enoto že nekaj mojih ožjih sodelavcev, s katerimi sem praktično začel delati na železnici in smo se nekako navezali eden na drugega. Nekako pa ne morem mimo tega, da nebi omenil SVPS, ki je dobro odigral svojo vlogo oziroma svoje poslanstvo, saj se je zavzel za svoje člane in jim obljubil ter zagotovil pravice, ki jim pripadajo po kolektivni pogodbi. V časih, ko poslušamo da v Sloveniji praktično vsak dan izgubljamo delovna mesta, sem vesel da vem, da tisti, ki so prešli v drugo organizacijsko enoto, uživajo pravice iz delovnega razmerja in da jih tudi v novem okolju SVPS ne bo pustil na cedilu ter bo poskrbel za korektno izvedbo kolektivne pogodbe za svoje člane.

Sami ste omenili delo sindikata torej, kako ga ocenjujete?

Sam sem mnenja, da je delo sindikata SVPS v danih razmerah uspešno, kot sem že prej povedal je za pravice naših članov dobro poskrbljeno, bi pa če lahko komentiral pismo enega od članov, ki je izkoristil pravico do mnenja, ki mu po statutu tudi pripada in napisal izjavo, ki je zaokrožila po pregledovalnih mestih.
Strinjam se z njim, da smo izgubili nekaj dela z novimi pravilniki in da je delo vozovnega preglednika postalo razvrednoteno, ne morem pa se strinjati z njim, da je za to kriv SVPS in s tem, da se v teh hudih časih za celotno tehnično vagonsko dejavnost, SVPS preveč ukvarja z nakupom počitniških kapacitet, saj moram opozoriti na dejstvo, da se nakup počitniških kapacitet pripravlja že nekaj let in da je že šel skozi vse organe SVPS in so bili tako izpolnjeni vsi pogoji za izvedbo nakupa. Na koncu naj poudarim, da gre za dodatno ponudbo za naše člane.

Kako preživljate proste dneve.

Proste dni preživljam v glavnem z družino, včasih pa si vzamem tudi nekaj časa samo zase, še posebej spomladi in poleti si polnim baterije z kolesarjenjem v naravi.

Intervju opravil Müllner Robert

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja