Close

27 marca, 2017

Intervju meseca marca 2017 – Niko Jerič – predsednik Odbora za GZPK

INTERVJU MESECA MARCA 2017- Niko Jerič, predsednik Odbora za GZPK

Spoštovani bralci spletne rubrike

V mesecu marcu bo na naša vprašanja odgovarjal Niko Jerič, predsedniku Odbora za GZPK. K pogovoru ga je povabil sekretar SVPS, g. Robert Mullner. Vsi člani SVPS ga poznamo kot dolgoletnega predsednika Odbora za GZPK , kjer svoje delo opravlja zelo korektno in uspešno.

Prvo vprašanje je v naši rubriki v večini primerov vedno enako. Zanima nas vaš železniški življenjepis?

Kot večina imam tudi jaz železničarske korenine, saj sem se že od malih nog potikal po delavnici na Ptuju, kamor sem očetu prinašal malico, ko je delal udarniške popoldneve in sobote.
Kot štipendist pa sem se po srednji šoli še sam zaposlil v Ptujski delavnici kjer sem opravljal različna dela vse od revizij kolesnih dvojic, revizij tovornih vagonov in tekočih popravil tovornih vagonov. Leta 1991 sem se prijavil na razpis za vozovnega preglednika in bil sprejet. Po uspešno končani šoli sem pričel z delom v takratni sekciji za TVD Maribor.

Preidimo kar na trenutno najbolj pereče vprašanje na vašem področju in sicer hišica v Podčetrtku.

Podčetrtek? Zanimivo vprašanje.
O tej temi je bilo povedanega in napisanega že dosti. Ne vem ali ljudje ne berejo zapisnikov, ali jim sindikalni zaupniki ne prenašajo informacij ki jih dobijo na sejah. Skratka na sejah GZPK razpravljamo in pripravljamo predloge katere damo v obravnavo in sprejem članom glavnega odbora SVPS.
Torej o tej temi se govori že od leta 2013, ko se je prvič pokazalo, da je celoletni pavšal zaradi slabe zasedenosti preveliko breme za blagajno SVPS-a. Po žolčnih debatah se je glavni odbor odločil, da se bo šlo na sistem letovanja od konca aprila pa do konec septembra, kar seje takrat pokazalo za dobro potezo. V letu 2015 se je že opazilo pri delitvi terminov za letovanje zmanjšano zanimanje saj nam je ostalo kar nekaj terminov nezasedenih, razlika o nepokritem pavšalu pa sta nam pomagala pokrit kapacitete na morju, tako da se je leto končalo z minimalnim primanjkljajem. Leto 2016 pa je zgodba, ki si je ne želi nobena turistična agencija, saj je na razpis prispelo le nekaj prijav za mesec avgust. Na proste termine se tudi ni nihče prijavljal, kljub temu, da smo se v odboru potrudili in ponujali proste termine, so le ti ostali nezasedeni, kar je botrovalo kar 3000€ primankljaja.
Zaradi tega alarmantnega signala sva se z predsednikom SVPS g. Žolek Dejanom v mesecu novembru 2016 sestala z vodjo kampa Natura in ji predstavila težave z zasedenostjo hišice in višini pavšala. Po konstruktivni debati nam je posredovala določene spremembe katere smo obravnavali na 51. seji odbora za GZPK in razširjeni 6. seji glavnega odbora SVPS v mesecu decembru 2016.
Takrat so člani odbora dobili nalogo, da seznanijo članstvo podrobneje o zadevi in da le ti podajo mnenje okoli odločitve ali je še smotrno obdržati kapaciteto v Podčetrtku, ki ne prinaša zadovoljivih rezultatov. Odločitev o usodi Podčetrtka so podali člani SVPS odbor za GZPK pa bo izpeljal kar mu je naložil glavni odbor SVPS-a.

Kaj misliš da je vzrok za to?

Ne vem. A predvidevam, da se je generacija katera je hodila v Podčetrtek upokojila, pa tudi časi so se spremenili, saj je trend mladih bolj letovanje na morju.

Kaj pa Pakoštani in Pirovac?

To sta počitniški enoti ki sta pri članstvu zelo dobro sprejeti. Bližina vseh naravnih lepot, slapov Krke, Vransko jezero, otok Murter in park Paklenica, vsem aktivnim članom omogočajo, da lahko preživljajo zelo aktivno in kvalitetno čas svojega dopusta. Na splošno sta kapaciteti zelo dobro opremljeni, saj v odboru prisluhnemo vsem dobrim idejam in jih poskušamo tudi realizirati.
Seveda pa se je potrebno v času bivanja zavedat, da je sta enoti last vseh članov SVPS in ne odbora ali Jerič Nikota, in morda v času bivanja odpravit kašno manjšo zadevo, pokrpat kolo ali zamenjat žarnico.

Imate kot predsednik Odbora za GZPK kakšno skrito željo, vizijo s počitniškimi kapacitetami in se vam zdi dolgoročno uresničljiva?

Dolgoročno si želim in mislim, da bi bilo možno in uresničljivo, da se na terasah uredi kuhinjski kotiček, kar bi prineslo še več dopustniškega čara.

Ali nam lahko proti koncu pogovora zaupate, kako preživljate svoj prosti čas?

Svoj prosti čas preživljam kar se da aktivno, saj sem se v lanskem letu pričel aktivneje ukvarjat s kolesarjenjem. Kolesarska pot me večino vodi po štajerski in Prekmurju in dostikrat presenetim kakšnega sodelavca, da se spočijem in osvežim.
Seveda pa tudi z družino in prijatelji preživimo kak lep trenutek ob žaru ali kakšnem izletu.

Moramo vas vprašati še o kakšni zanimivi zgodbi, na katere je namignil vaš sošolec in prijatelj ter sekretar SVPS g. Robert Mullner?

Če razmislim je teh zgodb kar nekaj, še iz časov šolanja v Ljubljani in tudi nekaj iz časov ko sem še bil član glavnega odbora, vendar jih raje nebi izpostavljal v tej rubriki, sigurno pa jih bomo ob kaki kapljici rujnega na kakšnem srečanju, podebatirali in se ob njih nasmejali.

Tudi vas bomo vprašali ali ste zadovoljni z opravljenim delom v letu 2016?

Če bi ocenil delo odbora za GZPK v letu 2016 , bi rekel, da sem z opravljenim delom zadovoljen.
Vendar sedaj že gledam naprej in se pripravljam na novo sezono. Potrebno bo pripravit razpise za letovanje, odpravit nepravilnosti v kapacitetah in nadomestit manjkajoč in dotrajan inventar. Torej potrebno bo zavihat rokave in v akcijo.

Niko Jerič, predsednik Odbora za GZPK, komu boste predali štafeto?

Štafeto bi predal vozovnemu pregledniku Pirc Danijelu članu skupščine SVPS SE Tezno.

Najlepša hvala za vse koristne informacije, ki ste nam jih dali. Tudi v prihodnosti vam želimo obilo zdravja in uspešnega sindikalnega dela.

Pogovor zapisal: Egon Zevnik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja