Close

27 decembra, 2016

Intervju meseca decembra 2016 – Mutavčić Nikifor, preglednik vagonov na PM Nova Gorica

Mutavčić Nikifor, preglednik vagonov na PM Nova Gorica

Spoštovani bralci rubrike mesečni intervju

V mesecu novembru smo opravili pogovor s Stopar Jadranom, preglednikom na PM Sežana. Štafetno palico je predal Nikiforju, ki dolga leta opravlja svoj poklic na PM Nova Gorica. Jadrana predvsem zanima zakaj je Nikifor tako uspešen. Nikifor je zelo skromen človek, ki ne pove več kot mora a vseeno upamo, da nam bo to skrivnost razkril.

Nikifor pozdravljen, naprej najlepša hvala za sodelovanje v naši spletni rubriki. Vsak intervju začnemo z istim vprašanjem, saj se nam zdi zanimivo kakšno pot so naši sogovorniki »prehodili« na svoji železniški poti. Nam lahko opišete svojo?

Najprej lepo pozdravljam vse člane in bralce rubrike mesečni intervju. Po končani srednji prometni šoli in odsluženem vojaškem roku leta 1988 sem se prijavil na tečaj za prometno transportnega delavca na postaji Nova Gorica. Po zaključnem izpitu sem istega leta začel opravljati različna dela na progi Sežana-Nova Gorica-Jesenice. Delal sem kot kretnik, zavirač, tranziter, skladiščnik, 10 let kot vodja premika na postaji Nova Gorica, spremljevalec muzejskega vlaka in vlakovodja. Leta 2002 sem v Ljubljani uspešno zaključil izobraževanje za vozovnega preglednika, skupaj z mojimi sošolci in od takrat velikimi prijatelji (Poplašen Željko,Stopar Jadran in Štok Štefan). Od takrat dalje delam kot vozovni preglednik na postaji Nova Gorica.

Službo vozovnega preglednika torej opravljate na PM Nova Gorica. Nova Gorica je mejna, začetna, končna in včasih tudi vmesna postaja. Vsekakor zanimiva postaja, nam lahko opišete delo na tej postojanki?

PM Nova Gorica ima tako kot vsako PM ima svoje specifike. Pregledniki na PM Nova Gorica opravljamo primopredajne preglede vlakov s sosednimi Italijanskimi železnicami, tehnične preglede, zavorne preskuse, TP pred nakladanjem in po razkladanju vagonov,manjša popravila brez odstavitve ter prevzem vagonov iz delavnice in popravila tovora.

V zadnjem obdobju se na nivoju družbe pojavljajo razne želje po »reorganizaciji« , na udaru je bila tudi »goriška proga«. Kako na to gledate vi zaposleni in neposredni udeleženci na to potezo delodajalca?

Nismo zadovoljni s tem, da se z vsako reorganizacijo razmišlja samo o zmanjšanju števila izvršilnih delavcev in zapiranju delovnih mest. Menim, da obstajajo tudi drugi načini za izboljšanje poslovnih rezultatov.

Trenutno je zelo problematična tudi kadrovsko pomanjkanje IŽD vozovnega preglednika. Razpisa za šolo v času nastajanja našega intervjuja še ni. Povečujejo se odhodi v pokoj, bolniške odsotnosti. Kako občutite pomanjkanje na vašem koncu?

Pomanjkanje vozovnih preglednikov občutimo na vseh PM. Naši TSS in nadzorniki na Primorskem s težavo poskušajo zagotoviti potrebno zasedenost izmen. Nekateri moji sodelavci imajo garderobo kar v svojih avtomobilih, ker vsakodnevno nadomeščajo pomanjkanje preglednikov na različnih PM. Povrh vsega pa z novim letom odhaja v pokoj še nekaj naših sodelavcev. Potem bo problem še večji. Ne vem kako bomo.

Kot Sindikat Vozovnih Preglednikov Slovenije se moramo dotakniti tudi sindikalnega dela. Že vrsto let ste član SVPS, kakšno je vaše mnenje o delu našega sindikata?

Z delom našega sindikata sem zadovoljen. Želim si še bolj odločnega boja skupaj z ostalimi sindikati za izboljšanje položaja vseh železniških delavcev.

Sodelavci so nam namignili, da se v prostem času radi ukvarjate z veliko stvarmi in vam hobijev ne manjka. Menda še posebej uživate v spremljanju športne poti vaših otrok. Bi nam zaupali kaj več?

Vikendi so , če mi služba dopušča, rezervirani za nogometne tekme mojih sinov. Kot vsak starš jih zelo rad spremljam na njihovi športni poti. Starejši sin je član mladinske ekipe ND Gorica, mlajši pa od začetka letošnje sezone član kadetske ekipe NK Maribor. Tako, da sem kar pogosto tudi na Štajerskem.

Ne moremo tudi mimo dejstva, da si bil vedno pripravljen pomagati in si znan tudi kot dober kuhar na delavnih srečanjih, za kar se ti v naši sredini ob tej priložnosti zahvaljujemo. Obenem nas zanima kaj menite o namigu Stopar Jadrana in ali bi nam razkril vzrok uspešnosti?

Ne vem na kaj namiguje Jadran? Vsak človek uspešnost dojema drugače. Zame je uspeh normalno družinsko življenje.

V mesecu decembru se zaključuje koledarsko leto. Prihajajo novi izzivi in dogodivščine. Kaj bi sporočili svojim sodelavcem ob prehodu iz starega v novo leto?

Vsem sodelavcem želim veliko zdravja,ter srečno in uspešno prihajajoče 2017. leto.

Kot ste seznanjeni smo v rubriki intervju uvedli tako imenovano štafeto, kjer sogovornik določi naslednjega gosta rubrike. Komu boste dali možnost predstavitve v naslednji rubriki mesečni intervju?

Štafeto predajam našemu predsedniku Dejanu Žoleku. Verjamem, da mu boste administratorji znali postaviti prava vprašanja in bomo v naslednjem letu brali pozitivne odgovore.

Lep pozdrav vsem.

Zapisal: Egon Zevnik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja