Close

27 aprila, 2016

Intervju meseca aprila 2016 – EP Cortina

Evropske poslovne igre Cortina d’Ampezzo 2016

Tokratni intervju bo potekal malce drugače, predstavili bomo Ekipo SŽ-VIT, ki je zastopala Slovenske železnice na 13. Evropskih poslovnih igrah 2016 v Cortini D’Ampezzo. Velika večina udeležencev je članov našega sindikata, kar kaže na širino delovanja SVPS. Sam dogodek je tako za udeležence kot zaposlene prelomen, saj se je prvič ponudila priložnost zaposlenim, ki se ukvarjajo z rekreativnim športom, pokazati kaj zmorejo na tako visokem nivoju in obenem predstavljati in zastopati svoje podjetje. Verjamemo, da smo s tem delodajalcu in vsem zaposlenim pokazali pot in bo takšen način poskušan približati vsem zaposlenim, ki se ukvarjajo z rekreacijo ali aktivnim športom. Zdrav in zadovoljen delavec je ključ do uspešnega in zdravega podjetja.

Najprej iskrene čestitke za osvojeno 2. mesto na Evropskem prvenstvu v poslovnih igrah. Nam za začetek lahko razložite, kaj so sploh poslovne igre?

Poslovne športne igre so novi projekt Olimpijskega komiteja Slovenije, katerega vsebina je sicer tekmovanje, vendar je njegov prvenstveni cilj kljub temu spodbuditi slovensko poslovno javnost h gibanju. Današnji način življenja nam pogosto prinaša ‘izgovor’ o pomanjkanju časa zaradi številnih obveznosti, ki nas vodijo k nezdravemu načinu življenja in pomanjkanju gibanja. Projekt Poslovne športne igre želi na nek način obuditi v preteklosti dobro uveljavljene ‘sindikalne igre’ in spodbuditi zaposlene k redni športni vadbi. Zdrav in zadovoljen delavec je ključ do uspešnega in zdravega podjetja.
Druženje s prijatelji je eden izmed pomembnih razlogov, ki jih Slovenci omenjamo kot razlog za ukvarjanje s športom, zato poslovne športne igre naj ne bi bile le tekmovanje, pač pa bodo predvsem druženje, sprostitev in zabava. Dober športni rezultat pa bo pika na k celotnemu dogajanju.

Ob dejstvu, da ste sodelovali na že 13. Evropskih poslovnih igrah je sklepati, da je zadeva v Evropi aktualna že nekaj časa?

Tako je. Evropska zveza za šport podjetij EFCS (European Federation for Company Sport ) je bila ustanovljena že leta 1962 v švicarskem Baslu. Ustanoviteljice so bile Belgija, Danska, Francija, Nemčija, Nizozemska, Luksemburg, Švedska in Švica. EFCS je prostovoljno, neprofitno združenje, katere cilj je spodbujati in razvijati športno vadbo v poklicnem okolju po vsej Evropi in združuje evropske nacionalne zveze za šport podjetij iz cele Evrope. Večina članov teh zvez so podjetja, ki se razlikujejo po velikosti, obliki in dejavnosti. Sedež EFCS se nahaja v Parizu in sekretariat v Wiesbadnu. Član EFCS iz Slovenije je Športna unija Slovenije (http://www.efcs.org/article/detail/member-organizations).

Kako ste se odločili za nastopanje na poslovnih igrah?

Ekipa katero sestavljajo v veliki večini primorski vozovni pregledniki, člani našega sindikata je že doslej večkrat pokazala, da je uspešna v igranju malega nogometa. Vendar smo doslej svojo moč lahko preskusili samo na igrah, ki so bile pod okriljem Slovenskih železnic, SD ali sindikata. Vsi igralci smo »zaljubljeni« v šport in željni dokazovanja, zato smo se odločili zastopati barve svojega podjetja na poslovnih športnih igrah, ki so potekale 16.5.2015 pod okriljem Športne Zveze Nova Gorica v tamkajšnjem športnem parku . Kot že rečeno, vodila nas je predvsem ljubezen do športa in tudi želja po naslednjem koraku osveščanja pomembnosti gibanja in rekreativnega udejstvovanja, ter seveda promocija našega podjetja. Verjetno je vsak zaposleni železničar na intranetni strani zasledil željo SŽ po vključitvi zaposlenih v prepoznavnost pomembnosti gibanja in uporabo vaj za rekreativno vadbo na samem delovnem mestu. Naša želja je bila preseči to raven in na športnem igrišču pokazati, da zmoremo še več. Upamo, da se nam bo na tej poti pridružilo še več sodelavcev v različnih športih. Predvsem pa, da bo delodajalec zastavljeni cilj sledil in zaposlenim omogočal čim več udejstvovanj, ki poleg krepitve zdravja omogoča tudi druženje in poslovne priložnosti.

Poslovne športne igre 2015 v Novi Gorici smo zapustili kot zmagovalci, kar je pomenilo neposredno uvrstitev na finalno prireditev v Kopru.
Dogodek je bil predstavljen tudi na nacionalni televiziji v oddaji Migaj raje z nami (https://www.youtube.com/watch?v=gtBmuGqZs_M ali https://www.youtube.com/watch?v=oSxD9-4-wPw).

Razumeti je, da tudi Poslovne igre potekajo najprej regijsko in nato še na nivoju države. Po opisanem sodeč gre za velik športni dogodek za zaposlene.

Tako je bilo letos in verjamemo, da bo v bodoče enako. Finale Poslovnih športnih iger 2015 se je odvijalo 12.9.2015 v športnem parku Bonifika v Kopru, kjer smo po veliki borbi z ekipo Acroni , ki je zastopala slovensko industrijo jekla osvojili prvo mesto in postali prvi državni prvaki Poslovnih športnih iger 2015 v malem nogometu. S tem smo si pridobili pravico nastopa na 13. Evropskih poslovnih igrah v Cortini d’Ampezzo, ki so trajale od 9. do 13.3 2016 na omenjenem prizorišču. Vendar smo za to izvedeli šele kasneje, ko smo povabilo prejeli.

Sama organizacija in udeležba na igrah zahteva nekaj odrekanj in finančnih sredstev, kako ste uspeli v tako natrpanem delovniku vse to uskladiti?

Res je. Na igrah v Novi Gorici in Kopru smo si stroške pokrili tekmovalci sami. Prav tako smo za udeležbo na igrah koristili svoj dopust. Sama organizacija udeležbe na Evropskih poslovnih igrah, tako logistično, časovno kot finančno pa je za nas predstavljala veliko breme. Zato smo se obrnili na delodajalca. Kljub velikemu finančnemu in časovnemu zalogaju je podjetje prepoznalo priložnost za svojo poslovno prepoznavnost, predvsem pa cenilo naš dosedanji uspeh in se obenem zavedalo, da je športnik zdrav in zadovoljen človek. Pod okriljem HSŽ -družbe SŽ-VIT d.o.o., ter Združenja športnih zvez Slovenije Olimpijskega komiteja Slovenije nam je bilo omogočeno, da smo se vključili v športni boj s predstavniki evropskih podjetij na zavidljivo visokem nivoju.

In zgodila se je Cortina d’Ampezzo. Nam lahko opišete kako je vse skupaj potekalo, v katerih športih so zaposleni tekmovali in ali je poleg SŽ-VIT Slovenijo zastopalo še kakšno podjetje?

Bogat športni program je poleg dvoranskega nogometa ponujal vrsto različnih športnih disciplin na snegu in v dvoranah: slalom, veleslalom, paralelni veleslalom, deskanje na snegu – veleslalom, deskanje na snegu – paralelni veleslalom, nordijsko smučanje, hokej na ledu, curling, dvoranske športe, »fat bike« , »snowshoes« in še marsikaj drugega. Vsekakor dogodek, ki se ga ne bi smelo zamuditi. Slovenijo je poleg nas zastopala še ekipa MO Ljubljana v curlingu.

Podelitev medalj za osvojeno 2. mesto

Nastopali ste v malem nogometu. Kako je turnir potekal in s kakšnimi občutki ste 13. Evropske poslovne igre zapustili?

V deželi trikratnih svetovnih nogometnih prvakov smo po predtekmovanju in nato še v izločilnih bojih najprej premagali domačo ekipo Cortine za katero je igral tudi znani alpski smučar Kristian Ghedina. V polfinalu pa še močno ekipo FERRERO iz Bologne z rezultatom 6:3. V finalni tekmi za 1 .mesto smo se pomerili z ekipo EDISON iz Milana. V zelo izenačeni vendar športni tekmi se je redni del končal z rezultatom 5:5. Športna sreča se je pri izvajanju sedemmetrovk nasmehnila nasprotnikom.
Evropske poslovne igre smo zapustili kot podprvaki in se veselili dejstva, da smo tudi v mednarodni konkurenci v samem vrhu. Samo tekmovanje je bilo precej naporno, saj je bilo potrebno odigrati veliko število tekem v kratkem času. Poleg igralcev je potrebno pohvaliti maloštevilno spremljevalno ekipo, ki je skrbela za vso potrebno logistiko in dogovarjanja z organizatorjem. Naporen ritem tekmovanja je prispeval k nekaterim lažjim poškodbam, ki smo jih po zaslugi taktičnih potez trenerja pustili v Cortini in se domov vrnili sposobni za opravljanje svojega dela. Igre zapuščamo z dvignjeno glavo saj smo naše podjetje SŽ-VIT dostojno predstavljali tako v športnem kot poslovnem duhu, kar nam je na podelitvi priznal tudi direktor Evropskih poslovnih iger nekdanji italijanski olimpijec gospod Giacomo Crosa.

Z velikim uspehom smo pridobili vabilo za sodelovanje na 1. Svetovnem prvenstvu, ki se bo letos odvijalo na Palmi di Mallorca. V kolikor nam bo delodajalec omogočil nadaljnje udejstvovanje vemo, da uspeh iz Cortine lahko še nadgradimo.

Ekipa SŽ-VIT v sestavi: zgoraj Miran Müllner, Bojan Mršnik, Admir Begić, Alen Djerić, Beisad Kljajić,Dejan Žolek, spodaj Egon Zevnik, Drago Seizović, Stopar Jadran,Sebastijan Duren, Ibrahim Durmić

Zadnje vprašanje je vedno po izbiri gosta. Izvolite beseda je vaša.

Na koncu bi se radi zahvalili vodstvu podjetja g. Bezjaku, g. Žičkarju, g. Berdajs-u in še posebej generalnemu direktorju gospodu Dušanu Mesu, ki so nam udeležbo na 13. Evropskih poslovnih igrah 2016 omogočili. Zahvala gre tudi prvemu podpredsedniku OKS-ZŠZ g. Janezu Sodržniku, predsednici Športne Unije Slovenija ga. Leni Fafangel in našemu sodelavcu predsedniku Športne zveze Nova Gorica g. Miran Müllnerju za operativno izvedbo projekta.

Velika zahvala pa gre tudi našemu sindikatu SVPS in sodelavcem, ki so bili v času naše odsotnosti pripravljeni opravljati poleg svojega tudi naše delo in bili z nami ves čas v stiku. Ves čas pa je bil z nami tudi član naše ekipe, čeprav ne fizično, Davor Rušnjak, ki okreva po naporni operaciji.

Športni pozdrav

ZAPISAL : Egon Zevnik
FOTO : Miran Müllner

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja